kadri@buduaar.ee

Tervisliku toitumise hulka kuuluvad vastupidiselt laialdaselt levinud arvamusele ka rasv ja suhkur. Oluline on, et rasva kvaliteet oleks õige, kuna inimorganism vajab normaalseks toimimiseks hea kvaliteediga küllastumata rasva.

Rasv ja suhkur annavad meile energiat ning rasv on oluline aju rakumembraanide ehitamisel.
Arusaam, nagu oleks rasvad ja suhkur 100% kahjulikud, on vale. Kui inimese organismis on vähe rasva, muutub ka tema nahk kuivaks ja elutuks. Rasva olemasolu tagab naha elastsuse.

Faktid rasva kohta

- Rasv transpordib A, D, E ja K vitamiine läbi meie keha.
- Rasv on sinu siseorganitele pehmendavaks padjaks.
- Rasv teeb toidud maitsvamaks ja lisab neile struktuuri.
- Rasvas sisalduvad olulised rasvhapped, mis on meie tervisele ja immuunsüsteemile vajalikud.
- Rasv on oluliseks energiaallikaks.

Oska vahet teha küllastunud ja küllastumata rasval

1g rasva varustab meid 9 kaloriga. Kui sööme palju rasvast toitu, võtame kaalus juurde. Rasv jaotatakse kaheks: küllastunud ja küllastumata rasvaks. Nendel vahet tegemine on väga oluline.

Küllastunud rasv on toatemperatuuril tahke ning seda saame loomsetest allikatest. Seda leidub võis, searasvas, kõvas margariinis, juustus, täispiimas ja kõiges muus, mis sisaldab eelnimetud toiduaineid.